וילפרדו פארטו | 80-20 | כלכלה וסרנדיפיטי
~~~~~
הבוקר האזנתי לעוד פרק של 'חושבים טוב' של יהודית כץ האחת היחידה וגיליתי במקרה את הסרנדיפיטיות של חוק פארטו, והרי היא לפניכם.
אותו וילפרדו נולד בפריז באמצע המאה ה-19 למשפחה איטלקית ולמד כלכלה ופיזיקה. ככלכלן ומרצה באקדמיה באיטליה ערך מחקרים סוציולוגים רבים. אבל הדבר המעניין שדווקא אותו מחקר שהפך אותו למפורסם נולד במקרה ומתוך סקרנות בריאה – סרנדיפיטי כהלכתו.
מסתבר שלפני למעלה מ-150 שנה גידל הבחור בגינתו אפונים. יום אחד הבחין ש-80% מגרגירי האפונה נוצרו רק מתוך 20% מהתרמילים. הוא היה חוקר חברתי בנשמתו ועסק בפערים כלכליים ולכן החליט לבדוק אם היחס הזה מתקיים גם בתחומי חיים נוספים. ואז – גילה להפתעתו שגם 80% מהקרקעות והרכוש באיטליה בבעלות 20% מהאוכלוסייה. מאז הפך חוק ה-80/20 לשכיח ומצוי בהמון נושאים ותחומי חיים.
כמה עשרות שנים אחרי הגילוי של פארטו, הרעיון הוזנק לעולם העסקי ע"י היועץ העסקי Josef M. Juran . וכיום בעולם העבודה ניתן לומר ש-80% מהתוצאות שלנו מושגות ב-20% מהזמן. הגיוני לא?! מנהלים ויועצים רבים מנסים לאתר את אותם 20% כדי להגביר יעילות ואפקטיביות בארגון ולשנות את החוק..... כדי לייצר יותר תוצאות (אולי 90% ... ב-10%) – אבל אם זה תלוי באפונים, נראה שהטבע לא הולך להשתנות 😊.
אז תודה לאפוני הפלא ולסקרנות הבריאה של פארטו – ולכוח האקראיות והגילויים הטובים.
Comments